Kedves EduSenior Program Résztvevők!
Kedves Szakmai Partnereink, Együttműködőink!
Kedves Szenior és Szépkorú Társaink !
Kedves Barátaink!

A Covid -19 járvány IV szakaszába járunk 2022 januárjában. Lassan két éve lesz hogy a koronavírus a világban , európában és hazánkban is járványszerűen betegíti meg az embereket, s a súlyosabb betegek közül bizony nagyon sokan életüket vesztették. Különösen az idősödő és idős korú embereket érinte nagyobb számban a járvány tünetei és a halálozás száma is. Sajnos volt/van egy közvetett hatása is mely nem annyira látványos, nem annyira észrevehető, talán még a családtagok titkolják is , vagy éppen nem ismerik fel. Igen! A demencia és betegségeiről van szó. A kiváltó okok- a meglévő krónikus betegségek mellett - a bezártság, a magányosság, a kommunikáció,hiánya, a mozgás és levegő hiánya, a közösség-a társaság elmaradása , az aktivitások lehetőségeinek elmaradása, a családi érzelmi kapcsolatok csökkenése stb, A KSH 2020 adatai alapján a Magyarországon élő 650 ezer magányos, egyedülálló embert érinti. Csak csendben jelzem hogy na meg részben a családokban élőket is , esetlegesen a párkapcsolatokban is. Az ÉSZAK-ban megjelent cikk -mellékletben - arról a képregényről szól, ,mely az előzőekben leírt "demencia betegségek" megelőzését, enyhítését, a folyamatok lassítását segíthetik elő!

A cikk után is - előzőekben a kiküldött I Rész képregény alapján is - nagyon sok elismerő, biztató gondolatot, és főleg ötleteket, javaslatokat kaptunk a "képregény" tartalmára, megjelenésére, sokszorosítására, idegennyelvre való fordítására. Kaptunk néhány pénz felajánlást is - egyelőre regisztráltuk. KÖSZÖNJÜK ! Igyekszünk a következő részekben a javaslatokat teljesíteni. , munkánkat fejleszteni és minél inkább a rászorulók és és " magukért is másokért is tenni akarók" észrevételeit beépíteni az egyes diák tartalmába. Szívesen közöljük a mögöttes szakirodalmak részletesebb elérhetőségeit is, melynek a jövőben az "Életen át tanulás -az idősödés művészete" Alprogramunkban adunk helyet. . Várjuk további észrevételeiket!

"Az EduSenior Program demencia prevenciós  - KÉPREGÉNYE - a Covid idején a megelőzés érdekében II. Része " várhatóan 2022 január hónap 20-30 között jelenik meg. Szeretném jelezni, hogy előkészítés alatt van a III-IV rész is. Ezekben részekben igyekszünk a kéréseknek megfelelni - több nemzetközi jó gyakorlatot -ÍEurópait és tengern túliakat is -feldolgozni, közreadni. Másrészt több diát készitünk a "családokon belüli felismerésre, tünetekre, , lehetséges bánásmódra stb
______________________________
Harmadikkor Egyeteme Miskolc Alapítvány
3519 Miskolc, Kiss József út 46.
www.harmadikkoregyeteme.hu
Tel: 06-20/431-28-06
e-mail: 3.koregyeteme.miskolc@gmail.com