Kedves Családtagok!
Kedves Szenior és Szépkorú Társak!
Kedves Barátaink!
Kedves témáink iránt érdeklődő Szervezetek! Polgárok!

Az EduSenior Karantén Képzési Program I. Alprogramja - "Az idősödés művészete a XXI. század harmadik évtizedében, karantén körülmények között" -"Az Én karanténom 2020. március 16-tól - Laci bácsi levelei" a Maradj Otthon Program keretei között a tematika szerint a második szakaszát a mai napon zárja, illetve nyitja a harmadik szakaszát. Levelemben a második szakasz rövid értékelésével és a harmadik tematikus szakasz felvezetésével s néhány közbülső, közérdeklődésre számot tartó kérdéssel kívánok foglalkozni.
1./ Örömmel számolok be, hogy a második szakasz tananyagával és a kiküldött szakanyagokkal igen sokan foglalkoztak. Ez öröm az Alapító részére!  Sajnos még mindig több a szakanyag olvasó érdeklődő, mint az, aki olvasva, le is írja észrevételeit, benyomásait, esetleges véleményét, az olvasott témakör egyéni hasznosítását mindennapi életében. 
 a./ Az "olvasó résztvevőink", akik telefon beszélgetéseken vagy Messengeren számolnak be - őszintém mondom - igen értékes beszámolókat tartanak - röviden, de lényegre törően és kiemelve az olvasmányaikból a lényeget, a számukra hasznosítható gondolatokat. Ez is jó dolog! Értékelendő! Mégis arra biztatnám valamennyiüket, hogy ezeket a szép és értékes gondolatokat írják le és küldjék meg részünkre.
 b./ Az "írásban beszámolók" munkája összességében kifogástalan. Tartalmilag magas színvonalú, elemző munkák, őszintén és megalapozottan írják le önálló véleményeiket, észrevételeiket. Különösen kiemelkednek azok a beszámolók, melyek önálló - saját élet - tapasztalattal megerősített, gyakorlati tapasztalatokat tartalmaznak. Egy-egy beszámoló kis "tanulmány" követelményének is megfelelnek. Gondolkodni kell azon a felvetésen, hogy a "Karantén 2020. Maradj Otthon szellemi és művészeti termékeit" a járvány befejeztével egy kis füzetben meg kellene jelentetni! Mi a véleményetek? Van-e szponzor javaslatotok? Megítélésem szerint - ha meg még többen kapcsolódtok be - a kb. egy hónapos tapasztalat is azt mondatja velem, hogy ismét igazolódni látszik, hogy a "XXI. századi harmadik évtizede idős generációban" egy hatalmas élet tapasztalat, élet bölcsesség, praktikumok sokasága, hagyományok és tapasztalatok találhatóak, melyek megfelelő "hívószóra" felszínre kerülhetnek és mind az egyén, mind a család, mind a társadalom és a gazdaság hasznára óriási - ma még gyakran rejtett - értékeket jelenthet. Bízzunk benne, hogy a járványnak vannak pozitív hozadékai is, ilyen lehet az a "tudástranszfer" lehetőség, mely még kiaknázatlanul szunnyad az idősödő és időskorú emberek százezreinek a körében. Legyen ez is egy a sok közül a 2020. korona járvány karantén időszakának pozitív tanulsága, mely a következő időszak fejlesztési - innovációs - terveiben is méltó helyre kell, hogy kerüljön.
S történjen meg a paradigmaváltás az időskorúak korszerű megítélésében, az aktív, minőségi, méltóságteljes időskor minél hosszabb időben, egészségben megélése.  
2./ Néhány közérdeklődésre is javasolt téma - röviden:
a./ Örömmel tájékoztatlak Benneteket, hogy a Programjainkba bekapcsolódottak közül egyre többen vannak házaspárok és többgenerációs családok. Valóban jóleső érzéssel nyugtázzuk, hogy többen telefonon és e-mailen is jelezték, hogy családtagjuk is aktív részese lett a különböző Alprogramjainknak. Megküldték adataikat is az alap regisztrációhoz. KÖSZÖNÖM! Lehet folytatni a "jó és hasznos" gyakorlatot. 
b./ Köszönjük azoknak a résztvevőinknek, akik az egyes Alprogramjainkat - most különösen a III.-t - velünk történő egyeztetés alapján országos szintre is kiterjesztették. Az Alapítók nem határoztak meg sem földrajzi, sem közigazgatási határokat, csak az életkort, az 55+ évesek a generációk együttműködésében. Itt csak jelezni szeretném, hogy külföldön élő nyugdíjas magyar állam polgárok is regisztrálhatnak és vehetnek részt programjainkban. 
c./ Szeretnék köszönetet mondani annak a négy Kolléganőnek, akik Detzki Anna újságíró - Programjainkkal kapcsolatos - kérdéseire írásban válaszoltak.  
D. Anna újságírónő múltheti tájékoztatása alapján az újság cikk az Észak-Magyarország napi lapban rövidesen megjelenik.
d./ Megérkeztek az első "Kreativitás a négy fal között" című III. Alprogramunk első alkotásai is. Természetes továbbítom a művészi megítélést biztosító  társadalmi zsűri részére. A zsűri döntése alapján kiküldjük a Program adatbázisán megjelenő résztvevők részére és egyben gyűjtjük a majdani kiállítás részére. Kérném, hogy az alkotásokat (fényképeit) a negyfalkozottkreativan@gmail.com e-mail címre küldjétek meg!
e./ Az elmúlt napokban küldött levelemben jeleztem több lehetséges új Alprogram javaslatot. Közülük egy megerősítést kapott - eddig - így szeretném jelezni, hogy javasolták "Az Észak-magyarországi Régió hagyományos ételei, italai, étkezési szokásainak összegyűjtése, kis füzetben történő megjelenítése" alprogramot. Célja az Észak-magyarországi régió kis és nagy településeinek történelmi, gasztronómiai hagyományinak, azzal kapcsolatos mindennapi élet tapasztalatainak, értékeinek felderítése, a mindennapi élet tapasztalatok alapján rövid receptek (hozzávalók mennyisége pl.: 4 személyre), valamint röviden az elkészítés folyamata, esetleges tálalás sajátosságai, alkalmak, érdekességek + fotó, ha megoldható az elkészített étel-ital féleségről. Kérek további megerősítéseket - telefon, e-mail, Messenger, stb. - s ha kellő potenciális résztvevő lesz, megpróbálunk egy Alprogram kiírást elkészíteni. 
3./ A mai levelemben kiküldjük a következő - harmadik tematikus szakasz - tananyag és szakmai anyag témaköreit. Valamennyi a Google keresőben ingyen megtalálható! Jó olvasást, tanulmányozását az egyes választott anyagnak, vagy annak egy-egy fejezetének.
A beszámoló beküldésének határideje: 2020. 05. 04. 16 óráig 
Mellékletek:
1. "Ötven év felett jellemző  az elmagányosodás, mégse hagyd, hogy legyőzzön a depresszió"
2. "Időskori memória zavar- interjú Dr. Ertsey Csaba PhD neurológus szakorvossal"
3. "Időskori táplálkozás - szerző: WEBBeteg Irinyi-Barta Tünde"
4. "Időskor új dimenzióban - Így is lehet? (cikk: Napi.hu)
(Ábrahám Lincoln: "A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt az életedben, hanem, hogy mennyi élet volt az éveidben") 
5. "A sikeres öregedés titka - Mindset Pszichológia"
(az időskori életminőség ................ szociális helyzet ............... az öregedés testi és pszichés  frissesség)

Szabadon választott háttér szakmai anyagok, olvasmányok - érdeklődésnek megfelelő választással:
1. "Tiszától a Manzanaresig" Kiss László "kisshajós" élménybeszámolója
2. "Kazincbarcikai alkotóportrék: P. Dányi Gabriella - Kálmánné Katalin interjúja

Szeretettel: Dr. Dobos László Alapító, 3.KEMA Kuratórium elnöke         D. Laci